Däckbyte

Dags för däckbyte – men vilket däck ska du välja?

När vårvärmen drar in över landet vet alla bilägare att det inom kort är dags skifta hjul. Det här är verkligen ett vårtecken, där däckverkstäderna är i full gång med att ersätta vinterhjulen med sommarhjul. Ofta innebär skiftet att bilen kommer rulla tystare, i synnerhet om vinterhjulen varit försedda med dubbdäck. Oavsett eventuell vinst med att få på sommarhjulen så är skiftet alltid en skön känsla som associerar till en härlig tid på året.

 

Vid tidpunkten för hjulskiftet kan dock en viss problematik uppenbara sig; du kanske upptäcker att alla eller några av däcken inte riktigt håller måttet. Det vanligaste anledningen är att mönsterdjupet inte håller måttet, något som (förutom att det kan vara olagligt) kan innebära en fara för både förare och passagerare. Här har du förstås inget annat val än att byta ut de felande däcken. Då är ju frågan genast: vad ska du välja för däck?

 

Du kommer snart upptäcka att det valet inte är helt enkelt. För det första finns det en rad olika varumärken att välja bland och alla dessa har förstås olika modeller av däck. Här är det naturligtvis lätt för vilken däckspekulant som helst att gå lite vilse bland det stora utbudet. Misströsta dock inte; vi ska här ge lite tips hur du kan tänka när du letar däck till din bil.

 

Regummerat eller nytt?

Självklart är valet av däck ofta en kostnadsfråga, samtidigt som du säkerligen inte vill kompromissa med säkerheten. Som däckköpare kan du antingen välja att köpa helt nya däck, eller satsa på sådana som är regummerade. Att ett däck är regummerat innebär i många fall att den så kallade slitbanan på däcket (d v s den del som är i kontakt med vägbanan) är nytt. Ibland kan dock hela däcket ha renoverats på olika sätt, om det varit i dåligt skick. Regummering är med andra ord en form av återvinning, där kvaliteten på den här typen av däck förr inte ansågs vara så hög. Numera är dock kvaliteten bättre; ibland lika bra som helt nya däck.

 

För att få den allra bästa kvaliteten rekommenderas du dock att skaffa helt nya däck. Vilka sommardäck ska du då satsa på för att få det bästa – och vilket eller vilka ger mycket däck för pengarna?

 

Framförallt är det några få tillverkare som står ut här, nämligen: Continental, Nokian, Bridgestone och Firestone. Kvaliteten är genomgående god oavsett vilken däckmodell från dessa varumärken det handlar om. Det absolut bästa däcket, enligt flertalet tester, är Premiumcontact 6 från Continental. Här får du antagligen den bästa mixen av komfort och sportiga egenskaper i ett och samma däck, samtidigt som bromsförmågan är svårslagen. Vill du spara några hundralappar per däck (jämfört med ovan nämnda variant) men fortfarande ha ett däck med mycket goda egenskaper, kan modellen Hakka Blue 2 från Nokian rekommenderas. Det här är en testvinnare från både Aftonbladet och Vi Bilägare; ett tyst däck som ger en hög komfort.

 

Ett av de däck som dock ger bra ”bang for the bucks” är Firestone:s modell Roadhawk. Det här däcket utmärker sig särskilt på våta vägar, där det klarar snabba inbromsningar galant.

 

Senaste inläggen